Ogniska Twórczości Artystycznej

Projekt realizujemy od 2003 roku. Dzięki wspólnym inicjatywom rodziców, samorządów i regionalistów uruchomiliśmy dotąd sześć ognisk – w Milówce (2003 r.), Łodygowicach (2010 r.), Koszarawie (2011 r.), Jeleśni (2012 r.), Przyłękowie (2015 r.), Porąbce (2016 r.), Lipowej (2017r.), Żywcu (2017r.).

W roku szkolnym 2017/2018 w ogniskach kształci się około 210 osób.

Czego uczymy?

W Ogniskach Twórczości Artystycznej prowadzimy edukację muzyczną dzieci i młodzieży z terenu Żywiecczyzny. Uczymy śpiewu i gry na instrumentach ludowych charakterystycznych dla regionu karpackiego, takich jak skrzypce, basy, heligonki czy dudy żywieckie.

Uważamy, że muzyka jest nie tylko sposobem na zdobycie konkretnej umiejętności, lecz także pozwala na upowszechnianie rodzimej kultury regionalnej oraz uwrażliwia dzieci na jej piękno i wartości.

Edukacja muzyczna zapewnia dzieciom możliwość indywidualnego rozwoju i kontaktu z rówieśnikami.

Jak uczymy?

Na zajęciach w ogniskach dzieci uczą się gry na instrumentach ze słuchu. Metoda beznutowa jest jednym najstarszych tradycyjnych sposobów uczenia dzieci, chętnie stosowanym przez mistrzów. Podczas zajęć kładzie się nacisk również na naukę śpiewu góralskiego oraz ruch, który pomaga w zrozumieniu zależności rytmicznych. Takie rozłożenie akcentów nie tylko ułatwia naukę i rozwój słuchu muzycznego, ale także rozwija u dzieci i młodzieży dodatkowe umiejętności. Uczestnicy sprawniej komunikują swoje potrzeby, chętniej współpracują, nabierają pewności siebie i umacniają się w poczuciu własnej wartości.

Instruktorzy łączą różne formy nauczania i zachęcają każdego uczestnika do pilnego ćwiczenia w domu. Dzięki temu dziecko może rozwijać swoje zdolności słuchowe oraz umiejętności gry we własnym tempie.
Nasi instruktorzy stale doskonalą swój warsztat pracy i umiejętności pedagogiczne. Uczestnicząc w wewnętrznych szkoleniach prowadzonych przez specjalistów z różnych dziedzin, zapoznają się z elementami różnorodnych metod nauki gry na instrumentach. Inspirują się na przykład metodą Suzuki czy rytmiką Dalcroze’a i z powodzeniem korzystają z tych doświadczeń w swojej pracy.

Ile trwa nauka?

Nauka gry na instrumentach trwa kilka lat. Po każdym półrocznym cyklu nauczania odbywa się przesłuchanie, którego wynik wskazuje na aktualny poziom umiejętności danego ucznia.

Dziecko potrzebuje zwykle około czterech lat, aby opanować materiał na trzech poziomach zaawansowania, nauczyć się odpowiedniej postawy i rozwinąć umiejętności techniczne. Po osiągnięciu trzeciego poziomu każdy uczestnik może zdawać egzamin do klasy mistrzowskiej. Nauka w tej klasie trwa kolejne dwa lata i koncentruje się na poznawaniu najbardziej charakterystycznych cech folkloru górali żywieckich – tradycyjnych sposobów gry oraz melodii do przyśpiewek i tańców.

Czy trzeba kupić instrument?

Nie. Fundacja dysponuje własnym instrumentarium i każdy podopieczny otrzymuje instrument na czas nauki.

Zbiór instrumentów jest wciąż poszerzany i uzupełniany. Jednak w miarę rozwoju umiejętności muzycznych uczniów zachęcamy rodziców do zainwestowania we własny instrument, gdyż posiadanie instrumentu w domu umożliwia dzieciom pełniejsze rozwijanie ich pasji i talentów.

Jak się zapisać?

Zajęcia w Ogniskach Twórczości Artystycznej trwają od września do czerwca i są prowadzone dla dzieci i młodzieży w wieku 7–16 lat (szkoła podstawowa, gimnazjum).
Przesłuchania i zapisy nowych uczniów odbywają się we wrześniu, na początku każdego roku szkolnego. Informacja na temat liczby miejsc, dostępnych instrumentów, terminów i godzin zajęć w każdym z ognisk pojawia się na stronie fundacji z odpowiednim wyprzedzeniem.

W trakcie roku szkolnego nie prowadzimy dodatkowych naborów, ale przy zapisach tworzymy listę rezerwową. Jeśli w ciągu roku jakiś uczeń lub uczennica zrezygnuje, wolne miejsce zajmuje ta osoba z listy rezerwowej, która otrzymała najwyższą ocenę podczas przesłuchania. Wówczas informujemy danego kandydata telefonicznie o możliwości rozpoczęcia nauki.

Instruktorzy fundacji nie prowadzą zapisów podczas zajęć.

Koordynator Ognisk Twórczości Artystycznej:
Rafał Bałaś

+48 500 488 112

Wszelkie informacje dotyczące przesłuchań, przyjęć nowych osób, organizacji nauki można uzyskać u koordynatora Ognisk Twórczości Artystycznej.